bluetooth κωδικοποιητές ΑΑC και SBC

Bluetooth

bluetooth κωδικοποιητές  || Ποιές ειναι οι διαφορές τους ?

Τι είναι ο κωδικοποιητής SBC;

 

Ο κωδικοποιητής χαμηλής πολυπλοκότητας υποζώνης ή SBC ήταν ο πρώτος κωδικοποιητής Bluetooth για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου. Καθιερώθηκε από την SIG και είναι ο προεπιλεγμένος κωδικοποιητής για το προφίλ A2DP.Αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικός για τις συσκευές με το προφίλ A2DP(Advanced Audio Distribution Profile), το οποίο αποφασίζει πώς θα μεταδίδεται ο ψηφιακός ήχος μεταξύ των συσκευών.

Για το λόγο αυτό, είναι παγκοσμίος αποδεκτος χαρις στην απλότητά του και τη χαμηλή απαίτηση για εύρος ζώνης και υπολογιστική ισχύ.

Και ενώ είναι ο πιο δημοφιλής κωδικοποιητής, δεν είναι ο καλύτερος σε καμία περίπτωση. Έχει περιορισμένο ρυθμό μεταφοράς 328 kbit/s, ο οποίος προσφέρει μέτρια ποιότητα ήχου που απέχει πολύ από το να είναι χωρίς απώλειες. Στην πραγματικότητα, προσφέρει μέτρια ποιότητα ήχου στην καλύτερη περίπτωση.

Και η καθυστέρηση δεν είναι ούτε πολύ καλύτερη. Δεν έχει καθορισμένη μέγιστη καθυστέρηση, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται γύρω στα 200ms, κάτι που γίνεται αντιληπτό σε ένα προσεκτικό μάτι.Ευτυχώς, μάλλον δεν το παρατηρείτε επειδή πλατφόρμες βίντεο όπως το YouTube αντισταθμίζουν την καθυστέρηση με τον προγραμματισμό τους.Λόγω της απλότητας του SBC, απαιτεί μικρή ισχύ μπαταρίας, χαμηλή υπολογιστική ισχύ και χαμηλό εύρος ζώνης δικτύου, αλλά πληρώνει το τίμημα με χαμηλότερη ποιότητα ήχου για τον χρήστη.

Για ποιο λόγο είναι καλύτερος ο κωδικοποιητής SBC;

o λογος είναι η ελεύθερη διαθεσιμότητα χωρις αδειες , η φθηνή υλοποίηση και η χαμηλή απαίτηση για μπαταρία και επεξεργαστική ισχύ.

Οδηγός κωδικοποίησης AAC Bluetooth

 

Το AAC είναι ένας άλλος κωδικοποιητής που μπορεί να νομίζετε ότι είναι αποκλειστικότητα της Apple, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.Είναι το προτιμώμενο πρότυπο συμπίεσης ψηφιακού ήχου για την Apple και το YouTube.Ενώ έχει παρόμοιες προδιαγραφές με το SBC, είναι λίγο πιο απαιτητικό σε ισχύ και κάνει καλύτερη δουλειά στη συμπίεση.

Τι είναι ο κωδικοποιητής AAC;

Ο κωδικοποιητής Advanced Audio Coding είναι λίγο πιο πολύπλοκος αλλά εξακολουθεί να είναι ένας βασικός κωδικοποιητής. Είναι τυποποιημένος από το ISO MPEG για να παρέχει αξιοπρεπή ποιότητα ήχου σε χαμηλούς ρυθμούς bit. Σε αντίθεση με τον SBC, δεν είναι δωρεάν και οι κατασκευαστές χρειάζονται άδεια για να τον εφαρμόσουν.

Επιδόσεις και προδιαγραφές κωδικοποιητή AAC

 

Έχει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από το SBC, με σχεδόν τον ίδιο μέγιστο ρυθμό μετάδοσης 320 kbit/s, υποστηρίζοντας αρχεία ήχου 24-bit, 44,1 kHz.

Αλλά αυτή η απόδοση έχει ως κόστος την υψηλότερη απαίτηση για μπαταρία και υπολογιστική ισχύ σε σύγκριση με το SBC ή το aptX.

Κατά συνέπεια, οι συσκευές που προτιμούν την αποδοτικότητα έναντι της ποιότητας θα κωδικοποιήσουν το AAC σε ακόμη χαμηλότερο ρυθμό bit – ο AAC αποδίδει καλύτερα στις συσκευές της Apple χάρη στη διαφορετική υλοποίηση και επεξεργασία του iOS. Στο Android, υστερεί σε ποιότητα ήχου και καθυστέρηση, οπότε δεν συνιστάται.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το ACC είναι ότι η ποιότητα ήχου και η καθυστέρηση διαφέρουν δραματικά σε διαφορετικά τηλέφωνα Android. Ορισμένα μοντέλα το χειρίζονται καλύτερα από άλλα.Συνολικά, το AAC κόβει αρκετά δεδομένα, παρόμοια με το SBC, αν και εξακολουθεί να έχει ένα μικρό προβάδισμα, ειδικά στα iPhone.

Για ποιο λόγο είναι καλύτερος ο κωδικοποιητής AAC;

 

Το AAC είναι ο go-to codec στο iOS χάρη στην έξυπνη εφαρμογή που μεγιστοποιεί τη χωρητικότητά του. Παρόλο που η αναπαραγωγή υψηλής ανάλυσης του φτάνει το μέγιστο στα 250 kbit/s, είναι πολύ καλύτερος από το SBC. Και επειδή τα iPhones δεν διαθέτουν υποστήριξη aptX ή οποιουδήποτε άλλου codec, το AAC είναι η καλύτερη επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SBC σε ένα iPad, αλλά το AAC είναι καλύτερο, χάρη στην αποτελεσματική υλοποίηση του iOS. Έτσι, χρησιμοποιήστε το AAC σε όλες τις συσκευές iOS.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!